Jan Brenander är ordförande på föreningen Oskarshamnsbygden Fågelklubb, han har övervakat Sveaskogs avverkningar i kommunen i 30 år och han är kritisk till det han ser. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson

Sveaskogs avverkning nära friluftsområde väcker stark kritik

Publicerad

Vid sjön Eckern, strax utanför Oskarshamn vill Sveaskog avverka drygt 50 hektar skog. Detta väcker starka reaktioner hos miljöföreningen Oskarshamnsbygdens Fågelklubb  – och även Oskarshamns kommun som varnar för att ett kalhygge i området kan vara en fara för sjömiljön.

– Det här är väldigt anmärkningsvärt. Det här är ju ett litet kulturlandskap med småbruk, säger Jan Brenander, som är ordförande i Oskarshamnsbygdens Fågelklubb.

Totalt rör det sig om ett område på 52 hektar som Sveaskog nu vill avverka. Bara för två år sedan högg man ner 38 hektar i samma område, något som upprörde redan då. Jan Brenander anser att Sveaskogs avverkning kan hota så många som 2000 arter i området.

– Det är både fåglar, växter och insekter. Fortsätter man i den här takten har vi snart inget kvar, säger han.

Kommunen kräver miljöhänsyn

Eckern tillhör ett vattenskyddsområde och i skogen runt om sjön går även friluftsleden Ostkustleden. Därför är även Oskarshamns kommun frågande inför avverkningsplanerna, och kräver att Sveaskog visar extra miljöhänsyn.

– Det är viktigt att vi inte får föroreningar i sjön, att vi inte får ökad färg och problem med näringsämnen. Dessutom går skogen längs strandkanten vid Ostkustleden, en led som vi satsar på och som vi vet att det är viktig för friluftslivet i området, säger Henrik Andersson som är utvecklingschef på Oskarshamns kommun.

Sveaskog: ”Finns inget förbud mot att avverka”

Sveaskog säger att de inte kommer att börja avverka utan en diskussion med kommunen. Man menar också att den areal man planerar att avverka på området bara utgör 15 procent av den totala skogsfastigheten som Sveaskog har runt Eckern.

Att inte avverka något alls är däremot uteslutet.

– Ska man vara riktigt ärlig finns det varken förbud mot eller tillstånd att avverka, utan det viktiga är att lämna en kantzon som kan fungera som en buffert mot vattnet, och det tänker vi göra, säger Peter Bergman, naturvårdschef på Sveaskog.

Frågan om avverkningen väntas komma upp till diskussion i kommunstyrelsen i Oskarshamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.