Nathea fick Sverige att rocka sockorna – nu stoppas hon av Downföreningen

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan blev då tioåriga Nathea Anemyr från Storebro rikskändis när hon fick Sverige att rocka sockorna genom att sätta på sig udda strumpor den 21 mars. Nu får hon inte längre använda varumärket.

Nathea Anemyr – vars syster Noelle har Downs syndrom – ville att människor genom att klä sig i udda strumpor skulle vara med och ge uppmärksamhet åt människors lika värde.

Detta började uppmärksammades stort för fyra år sedan, mycket tack varae Nathea, genom att människor på skolor och arbetsplatser klädde sig olikfärgade strumpor den 21 mars, som är den internationella Downsdagen.

– Jag ville visa att olika är vackert och att olika är bra, säger Nathea Anemyr.

Stoppas av Svenska Downföreningen

I dag – fyra år senare – är hon fortfarande engagerad, men inte längre under namnet Rocka sockorna. Samarbetet med Svenska Downföreningen har upphört – och Nathea har inte längre rätt till namnet som hon gjorde känt för stora delar av landet.

– Svenska Downföreningen namnskyddade Rocka Sockorna och jag tvingades släcka ner mitt facebookkonto där jag hade nästan 30.000 följare, säger Nathea Anemyr.

– Lite ledsen blev jag, för jag tyckte ju att det är för en god sak. Men då tänkte vi att vi fortsätter ändå, så vi startade under namnet Rock every sock, och med det namnet kan man ju få engelska följare också, säger Nathea Anemyr.

Olika syn enligt Downföreningen

Enligt Veronica Magnusson Hallberg som är ordförande i Svenska Downföreningen är det olika syn på hur kampanjen Rocka sockorna ska användas som ligger bakom att man brutit med Nathea. 

– Det vi bland annat vänder oss emot är att Nathea säger att hon är grundare till Rocka sockorna. Det stämmer inte. Däremot var det Nathea som gjorde att Rocka sockorna tog fart viralt och det är vi jätteglada för, säger Veronica Magnusson Hallberg. 

Även om inte Nathea inte längre är engagerad under det namn hon var med om att göra känt, är hon fortfarande engagerad.

– Ja, jag kommer alltid att rocka sockorna den 21 mars och alltid ha på mig olika strumpor då, säger hon.

Den 21 mars är den internationella världsdagen för Downs syndrom, en dag som är instiftad av Förenta Nationerna. Dagen uppmärksammas bland annat genom att bära olikfärgade sockor.

Initiativet kommer från början från USA och plockades upp i Sverige av Svenska Downföreningen 2013 –  då under namnet Rocka dina sockor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer