Professorn i nationalekonomi Charlotta Mellander menar att kranskommunerna också kan gagnas när kärnkommunen växer. Foto: Simon Fredling Jack / SVT

Växjö har vuxit femte mest i landet

Uppdaterad
Publicerad

Växjö är den kärnkommun som vuxit femte mest i landet, sett till befolkning de senaste 40 åren.

– Det finns tre huvudanledningar till att man flyttar till en ny kommun. För att skaffa sig en utbildning, för att skaffa sig ett jobb och kanske för att komma åt en ny livsstil, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid högskolan i Jönköping.

Enligt Tillväxtverket finns i nuläget 60 arbetsmarknadsregioner. Varje arbetsmarknadsregion har en kärnkommun. Det vill säga den kommun som fungerar som den främsta ekonomiska motorn i arbetsmarknadsregionen.

Växjö kommun är den kärnkommun som haft den femte största procentuella befolkningsökningen  i landet, de senaste 40 åren. Växjo har en del saker gemensamt med de andra kärnkommunerna som ligger i topp på listan. Flera av kommunerna var stora redan för 40 år sedan och i de flesta av dem bedrivs universitetsutbildningar.

Svårare att bo på landsbygden

Charlotta Mellander berättar att det i huvudsak är 18-35-åringar som flyttar mellan kommuner. Flyttlasset går ofta till någon av kärnkommunerna, vilket inte sällan är en större stad. Att människor flyttar från landsbygd till stadsområden har skett under en lång till och kallas för urbanisering.

Urbaniseringen kommer att fortsätta även i framtiden, enligt Charlotta Mellander. Och det kommer bli allt svårare att bo på landsbygd som inte ligger inom pendlingsavstånd till en större stad.

– Det finns landsbygd som kommer att klara sig alldeles utmärkt i framtiden. Det handlar om landsbygd som ligger inom pendlingsavstånd till en större stad. Det vill säga de som kanske inte vill bo inne i en stad, men ändå vill ha tillgång till den.

– Däremot tror jag att det kommer vara betydligt svårare för den typ av landsbygd som ligger på långt avstånd från en stad. För det tycks ändå som att det är ganska få individer som tycker att landsbygden är det enda man vill ha och aldrig utnyttja det staden har att erbjuda, säger Charlotta Mellander.

Klicka på spelaren för att höra om Växjös utveckling.

Befolkningsökning mellan 1980 och 2019

Stad          År 1980        År 2019    Förändring i procent

Umeå         81 088 128 901 59

Uppsala      146 192 230 767 58

Stockholm  647 214 974 073 51

Malmö         233 803 344 166 47

Växjö         64 661 94 129 46 

Källa: Statistiska centralbyrån, SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.