Foto: TT/SVT.

Kommunen sade nej till nattomsorg – backar efter SVT-rapportering

Uppdaterad
Publicerad

Nattomsorgen i Västerviks kommun tar bara emot barn till föräldrar med fast anställning eller arbete med fasta tider, det framgår av ett beslut som SVT tagit del av. Men nu backar kommunen och öppnar upp för ny prövning. ”Det är olyckligt och beklagligt att det har blivit fel”, säger Christine Andersson, chef för förskoleverksamheten i kommunen.

Diana Fallah är timanställd inom äldreomsorgen och hon rings ofta in kvällar och helger.

– Det är ofta jag måste tacka nej till jobb eftersom jag inte har någon som kan passa mitt barn. Min arbetsgivare har slutat ringa eftersom de vet att jag inte kan komma loss ändå, säger Diana Fallah.

Hon har en sjuårig son som hon inte kan lämna ensam.

– Jag måste ta hand om honom men jag måste också arbeta. I nio månader har jag försökt fixa det här på egen hand men det går inte lägre. Nu måste jag tyvärr söka mig till socialtjänsten och det känns verkligen inte bra, säger Diana Fallah.

Kommunen sa nej

Småbarnföräldrar utan fast anställning eller med fasta tider tas inte emot av nattomsorgen, det framgår ur ett beslut från kommunen.

Tidsbestämt vikariat räcker inte för att få en plats hos nattomsorgen. Timanställda ensamstående mödrar får det svårare att etablera sig på arbetsmarknaden. Foto: SVT.

Christine Andersson är chef för förskoleverksamheten och ansvarig för nattomsorgen i Västerviks kommun och säger att beslutet är taget på felaktiga grunder.

– I beslutet står det ”tidsbestämt vikariat”, men det spelar ingen roll vilken form av anställning man har för att söka en plats hos oss. Det som krävs är att föräldern har ett ordinarie arbete, vilket betyder att det utgör den främsta inkomstkällan till hushållet.

– Vi vill gärna att Diana lämnar in en ny ansökan så att vi kan göra en ny prövning för att se om hon har rätt till den omsorgen, säger Christine Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.