Catharina Lihnell Järnhester, styrelsemedlem i Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning från Kalmar län. Foto: Pressbild

Naturskyddsföreningen: ”Väldigt positivt överraskad”

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolens nej ses som en seger för miljörörelsen, som länge varit kritisk mot metoden där kärnavfallet kapslas in i koppar. Beskedet från domstolen var inte vad Oskarshamnsbon Catharina Lihnell Järnhester på Naturskyddsföreningen hade väntat sig.

– Jag är väldigt positivt överraskad att de har lyssnat på våra argument kring den långsiktiga säkerheten. Jag blev lite överraskad att det blev ett så tydligt nej, säger hon.

Bor en halvmil från kärnavfallet

Catharina Lihnell Järnhester bor i Figeholm norr om Oskarshamn, bara omkring en halvmil från Simpevarp och Clab, SKB:s mellanlagring av använt kärnbränsle.

Hon är också vice ordförande i Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG, som varit en av remissinstanserna som fått uttala sig om SKB:s ansökan. MKG har framför allt pekat på riskerna med valet av koppar som material för de kapslar som kärnavfallet och det använda kärnbränslet ska läggas i – något som Mark- och miljödomstolen tagit fasta på i sitt yttrande i regeringen.

Risker med kopparkapslar

Domstolen säger att det finns ett flertal scenarion där kopparkapslarna skulle kunna rosta sönder; scenarion som inte i tillräcklig utsträckning utretts av SKB. Därför anser rätten inte att slutförvaringsmetoden är förenlig med lagen, om inte sådana utredningar görs av bolaget först.

– Det kommer att bli som det varit nu, att man får invänta ytterligare utredningar. Men egentligen tycker jag det är dags att det kommer in en oberoende part som forskar just på kopparkapseln, säger Catharina Lihnell Järnhester.

Miljardinvesteringar skjuts på framtiden

Beskedet idag innebär att miljardinvesteringar och nya arbetstillfällen i Oskarshamn sannolikt skjuts många år på framtiden. Vad säger dina grannar i Figeholm om det tror du?

– Det är klart att de är vana vid kärnkraftverk och att ha Clab där, men personligen tror jag inte invånarna bryr sig så mycket. Det är klart att de vill ha jobb, men man kan inte ha jobb på bekostnad av att man tar allvarliga risker. Man måste vara säker att det här ska hålla lång tid framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer