Nybro kommun kräver att koncernen New Wave Group sanerar det nedlagda glasbruket för mångmiljonbelopp. New Wave anser dock inte att de är anvariga för kvarlämnade gifter. Foto: TT

Glasbruken i Orrefors och Åfors får nya ägare

Uppdaterad
Publicerad

Orrefors Limited och Emmaboda Limited heter företagen med säte i England som tar över Åfors glasbruk och Orrefors glasbruk. Nybro kommun utesluter inte att den nya ägaren kan bli ansvarig för undersökning och sanering av fastigheten.

Den 19 april 2023 blev fastigheten inskriven med Orrefors Limited som ägare, enigt uppgifter från Nybro kommun.

Kommunen befinner sig i en rättslig process gällande sanering av fastigheten gentemot tidigare verksamhetsutövare New Wave Group AB. Just nu förbereds ett överklagande till mark- och miljööverdomstolen efter att ha fått fel hos både Länsstyrelsen och hos miljödomstolen.

– Vi har anlitat en advokatbyrå som ska hjälpa oss i överklagandet, säger Lars Engström, miljöinspektör i Nybro kommun.

”Marken behöver saneras”

Många av lokalerna i Orrefors behöver undersökas och saneras innan de kan användas, även marken kring glasbruket är väldig förorenad och behöver också saneras, enligt Lars Engström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmaboda

Mer i ämnet