Foto: Richard Söderberg

Nu är det klart – kommunen säljer 2069 lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Efter långa diksussioner beslutade i dag kommunfullmäktige i Växjö att 2069 allmännyttiga bostäder ska säljas till privata aktörer.

I februari lade Växjöbostäders styrelse fram förslaget om att sälja 2069 av sina 10 500 lägenheter. Under tisdagen togs det slutgiltiga beslutet i kommunfullmäktige efter långa förhandlingar. Det blev 33 röster för och och 26 röster emot.

–  I Växjö har vi en stor bostadsbrist, vi borde fokusera på att bygga nya istället för att sälja de vi har. Många hyresgäster är också oroliga för vad som kommer att hända nu, säger Ola Palmgren (S) som yrkade på avslag.

Lägenhetsförsäljning i Växjö

Panncentralen på Dalbo är en av de fastigheter som kommer att säljas, något Karin Högstedt (V) bland annat uttryckte oro över.

– Nu finns det ingen garanti på att den verksamheten kommer att finnas kvar framöver.

Försäljning sker i år

Bo Frank (M) menar att beslutet om försäljning är nödvändigt för kommunens utveckling.

– Vi behöver få in ett nytt kapital i Växjö och nya fastighetsinvesterare. Det innebär att flera kan bygga bostäder och hjälpa till att utveckla kommunen.

Försäljningen kommer att ske under året. Kommunen har handlat upp en mäklare som nu kommer att se över olika investerare. Man har gjort sex olika paket med fastigheter och om det blir en eller flera nya ägare är ännu inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lägenhetsförsäljning i Växjö

Mer i ämnet