Therese Corneteg och Nellie Olsson med sina första betyg.

Nu betygssätts sexorna

Publicerad

Runt om i landets skolor får tolvåringar nu i dagarna ta emot skolbetyg för första gången på 30 år.

Det är sista dagen före jullovet, med traditionsenliga julvisor och tomtemössor. Allt är som det brukar vara. Men ändå inte. Det är första gången på 30 år som svenska sjätteklassare får betyg i skolan.

Barn borde få vara barn

Bland eleverna möts betygen både med iver och tveksamhet. En det har sett fram emot dem medan andra inte tycker att det känns bra att få betyg så tidigt.

Pernilla Mosén är lärare på Lindsdalsskolan och ställer sig tveksam till det nya betygssystemet. Hon anser att det är för tidigt att betygsätta sexorna och att det vore skönt för barnen att få vara barn ett tag till.

Påverka avgångsbetygen

Björn Brändewall (Fp) skolpolitiker i Kalmar, är mycket glad över att sexorna får skolbetyg.

– Jag fick mitt första betyg i åttan, och för egen del var jag nöjd med det jag fick, men en skolkamrat blev mycket ledsen och besviken och började nästan gråta när han insåg att han bara hade ett och ett halvt år kvar att se till att få upp sitt avgångsbetyg, säger Björn Brändewall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer