Med hjälp av olika paketlösningar vill Växjö kommun locka till sig seriösa köpare. Foto: SVT.

Nu börjar jakten på köpare

Uppdaterad
Publicerad

Växjöbostäder har nu tagit hjälp av en mäklare i Stockholm för att hitta köpare till över 2000 kommunala bostäderna.

I går blev det klart att totalt 2 069 lägenheter i allmännyttan ska säljas till privata aktörer. Kommunen har redan en mäklare i Stockholm som har fått i uppdrag att se över eventuella köpare.

– Det är ett stort arbete som drar igång nu. Vi kommer att förse mäklaren med uppgifterna om fastigheterna som tänkbara anbudgsgivare behöver ha, säger Maria Säterdal, VD för det kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder.

Lägenhetsförsäljning i Växjö

Paketlösningar ska locka små och stora köpare

Lägenheterna är indelade i sex områden eller så kallade paket. Enligt Maria Säterdal kan det bli tal om en eller flera köpare.

– Avsikten att dela in lägenheterna i olika stora paket är att erbjuda möjligheten för både stora och mindre fastighetsägare att lägga anbud. På så sätt kan det bli både nationella och lokala köpare.

Något som diskuterats flitigt bland politikerna är huruvida det går att ställa krav på köparna, till exempel att hyreslägenheterna inte får ombildas till bostadsrätter.

– När vi väljer köpare kommer vi att titta på två delar. Förutom högsta anbud kommer vi att väga in hur pass viliig köparen är att följa de uppsatta kraven, säger Maria Säterdal.

Men vad händer om de nya ägarna inte följer kraven sen?

– Om man väljer att ombilda till bostadsrätter efter köpet så kommer det att utgå ett vite som är i den nivån att det inte är attraktivt att ombilda lägenheterna.

Ägarbyte vid årskiftet

Planen är att samtliga fastigheter ska ha nya ägare innan årskiftet. Enligt Maria Säterdal har redan flera intressenter hört av sig.

– Exakt hur många och vilka kan jag inte svara på men när vi har fört en dialog med mäklaren har vi hört att det har varit ett stort intresse hittills.

Inga seriösa köpare ingen affär

Men om mäklaren inte hittar tillräckligt många seriösa köpare, vad händer då?

– Det är ett kriterie att köparen ska vara seriös, och hittar vi inte det så blir det ingen försäljning, säger Maria Säterdal, VD för Växjöbostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lägenhetsförsäljning i Växjö

Mer i ämnet