Nu drar renoveringarna av Ölandsbron igång

Publicerad

Under måndagen drar ett omfattande underhållsarbete igång på delar av Ölandsbron. Det blir färre körfält och sänkt hastighet för att arbetet ska kunna pågå samtidigt som bron hålls öppen för trafik.

– Vi kommer arbeta på högbrodelen med att bland annat klä av beläggningen på bron och förstärka isoleringen. Vi jobbar med halva bron i taget. Nästa halva kommer göras under nästa år, säger Johan Wesley, projektledare Trafikverket.

Underhållsarbetet pågår under tre år och sker i olika etapper. Orsaken till den omfattande renoveringen är att bron utsätts för ett starkt slitage både från trafik och från havet och vindarna.

Billigare reparera än bygga nytt

Underhållsarbetena ska säkerställa brons livslängden och garantera en fortsatt trygg och smidig resa.

Budgeten för underhållsarbetet ligger på 130 miljoner kronor. Enligt Johan Wesley är det trots det billigare att reparera än att bygga nytt.

– Det är mer ekonomiskt försvarbart att reparera än att bygga nytt.

Uppehåll i sommar

Från och med 19 mars fram till 18 juni kommer endast ett körfält i vardera riktning vara öppet och hastigheten sänks till 70 kilometer i timmen. Under sommarveckorna gör man uppehåll i arbetet för att semestertrafiken till och från Öland inte ska påverkas.

– Vi gör allt för att ta hänsyn till trafiken i så stor utsträckning som möjligt. Ju färre fordon som kör över bron, desto mer minskar risken för trafikstörningar. Vi kommer inte att utföra något trafikstörande arbete under sommarveckorna samt under Skördefesten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet