Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Signe Noresson som är sjömiljöansvarig på Växjö kommun visar upp funktionerna i mobilappen.

Här är appen som håller koll på giftalgerna i Växjös sjöar

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren 2021 provar Växjö kommun en ny mobilapp som varnar när det finns giftalger i sjöarna runtom i kommunen. Tjänsten är utvecklad genom ett EU-projekt i samarbete med ett företag.

Det är blågröna alger och dess utbredning kan du följa i den nya appen. Via en satellit samlas data in från sjöar som Örken, Innaren, Trummen, Växjösjön, Helgasjön, Norra och Södra Bergundasjön.

Signe Noresson, sjömiljöansvarig på Växjö kommun, hon tror att tjänsten kan vara till stor hjälp.

– Den behövs för att göra det enklare för kommuninnevånarna att snabbt skapa sig en bild om det är risk för algblomning i den sjö man tänker åka och bada i.

Egna bilder kan publiceras

Tjänsten heter Cyanoalert och arbetades fram som ett EU-projekt i samarbete med ett företag. En tjänst som nu används av flertalet Länsstyrelser, kommuner och företag i Sverige och Tyskland.

Det går även att ta egna bilder av vattnet och publicera i appen som då blir tillgänglig för alla användare. Appen går dock endast att ladda ned till androidtelefoner.

Användarna av tjänsten kan själva ladda upp bilder för att visa om det är några förekomster av alger på vattenytan. Foto: SVT/Arkivbild

Blomning av giftalger

När Växjö kommun började prova tjänsten i början av juni kom det tidigt larm om förekomst av blågröna alger i Södra Bergundasjön i Växjö.

– Då åkte vi ut till platsen och tog ett vattenprov. Provet visade mycket riktigt på en pågående algblomning av cyanobakterier. Det känns viktigt att vi kan göra informationen om badplatsernas status mer tillgänglig för allmänheten på det här sättet, säger Signe Noresson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.