Torsten Ungsäter var tillsynsman för Kvilleken i flera år och trots att han nu är pensionär lever intresset för det tusenåriga trädet kvar. Foto: SVT

Han kämpade för att hålla tusenåriga Kvilleken vid liv

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det blivit allt färre gröna grenar på den tusenåriga år gamla eken utanför Vimmerby. Torsten Ungsäter var tillsynsman för trädet i flera år och trots att han numera är pensionär finns engagemanget och intresset kvar för eken som lockar tusentals besökare varje år.

Under 1970-talet var han anställd av Länsstyrelsen i Kalmar. Nu är han sedan länge pensionär, men intresset och engagemanget för naturen och eken finns kvar.

– Det känns helt otroligt med alla tusentals besökare som varje år kommer hit och beskådar den fantastiska kvilleken. Det har också varit filminspelningar här, bland annat har Vilgot Sjöman spelat in två av sina ”nyfiken” filmer här.

Stålband runt eken

Det har genom åren gjorts många räddningsinsatser för att rädda ”livet” på eken. För 70 år sedan spändes ett stålband runt hela stammen för att eken inte skulle dela på sig.

– För mer än tio år sedan var det en man som med sin bågfil kapade stålbandet, men det är sedan länge ersatt av ett annat stålband som håller ihop trädet så att det inte kan dela på sig.

Foto: SVT

Vissa år har det skett konstlade bevattningar. Men om det har gjort någon riktig nytta är det svårt att veta. Eken är omkring 1000 år gammal och lever ändå på randen av vad som är möjligt. Det var troligen under medeltiden eken slog rot här. I dag är eken nästan helt död, förutom några enstaka gröna kvistar. Men eken kommer stå kvar här länge, även efter att den är helt död tror Torsten Ungsäter.

– Den kommer att stå här som ett monument i kanske upp mot hundra år, säger han.

Man tror att eken slog rot här under medeltiden. Nu lever bara enstaka kvistar. Foto: Jan-Eric Lundberg
  • Kvilleken, även kallad Rumskullaeken, kan vara Sveriges äldsta ek. Den bedöms vara cirka 1 000 år gammal, men någon exakt åldersbestämning går inte att göra.
  • Omkretsen, 13 meter i brösthöjd, gör den till Sveriges grövsta ek.
  • Den står i naturreservatet Kvill, cirka två mil nordväst om Vimmerby.
  • Eken är helt ihålig och hålls ihop av ett elastiskt band.
  • Tidigare var det många som klättrade i eken, men det är numera förbjudet för att förhindra skador på barken.

Källa: Länsstyrelsen Kalmar län/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vimmerby

Mer i ämnet