Lagändring: Nu blir det möjligt att dela el med varandra

Uppdaterad
Publicerad

En ändring i ellagen skapar nya möjligheter att bygga interna egna elnät mellan olika byggnader och fastigheter. Även husägare får dela el med varandra utan krav på tillstånd eller koncession tack vare lagändringen som börjar gälla 1 januari 2022.

– De här nya reglerna ger klartecken att bygga ledningsnät mellan till exempel villor, något inte varit möjligt förut, säger Conny Bäckman, jurist vid Energimarknadsinspektionen.

Kan skapa interna nät

Från och med årsskiftet blir det möjligt bygga lågspänningsnät för att dela på energi mellan byggnader och fastigheter. Lagändringen betyder att de som vill använda sig av solceller till exempel kan skapa egna interna nät för att dela på elproduktionen.

– Det öppnar upp för en unik möjlighet att göra gemensamma investeringar. Om solen skiner extra bra på din fastighet kan du dela överskottselen med din granne då det är möjligt att dra en ledning mellan en fastighet till en annan. Det här ökar incitamenten att vilja dela el med varandra, säger Conny Bäckman.

Skulle ett helt kvarter kunna skapa ett eget elnät?

– Hur stora de här elnäten får bli är inte fastställt ännu utan det är något vi kommer att titta närmare på när eller om ett sådant ärende kommer in till oss. Det finns inte heller just nu ett klart regelverk kring inköp och försäljning av el grannar emellan så att säga, säger Conny Bäckman.

Erbjuder enskilda bedömningar

Energimarknadsinspektionen gör enskilda bedömningar på begäran av den som avser att bygga ett internt ledningsnät.

– I solklara fall kan man koppla olika fastigheter med varandra men är man osäker om vad som gäller så bistår vi med en enskild bedömning, ett så kallad bindande besked, säger Conny Bäckman.

Lagändringen gör det enklare att få undantag från kravet på nätkoncession (tillstånd) men samtidigt fortsätter annan lagstiftning gälla, som i slutändan bestämmer vad man får och inte får göra, enligt Conny Bäckman.

Inneliggande ärenden kommer att prövas enligt de nya bestämmelserna. I nuläget är det långa handläggningstider hos Energimarknadsinspektionen, omkring 10 månader.

Ny bestämmelse gällande internt nät för delning av energi

Ett internt lågspänningsnät för delning av energi som inte är en luftledning får byggas och användas utan nätkoncession 1. inom nätinnehavarens fastighet, och 2. mellan byggnader och anläggningar som var för sig även har en anslutning till en ledning eller ett ledningsnät som används med stöd av nätkoncession.

Källa: Förordning om ändring i förordningen (2007:215) om undantag från kravet på nätkoncession enligt ellagen (1997:857) Utfärdad den 28 oktober 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.