I helgen öppnar Dackestupet i Hultsfreds kommun. Foto: privat

Nu öppnar Dackestupet

Publicerad

I dag blir det säsongspremiär i Dackestupet utanför Virserum i Hultsfreds kommun. Det är hårt arbete av ideella krafter som ligger bakom att det nu går att åka skidor utför.

– Ett 30-tal personer har jobbat hårt med att tillverka snö med hjälp av snökanonerna. Det är många timmar nedlagda eftersom det varit så pass milt, säger Olle Magnusson, kassör i föreningen.

Sammanlagt är det omkring 100 personer som jobbar ideellt, ingen får betalt, för att skidbacken på cirka 700 meter ska kunna hålla öppet.  

När brukar ni kunna öppna? 

– Det har helt och hållet med vädret att göra. Vi försöker att öppna till Annandagen, men det lyckas vi bara med var tionde år. De sista åren har vi kunnat öppna i mitten av januari. 

Vad tror du om helgen? 

– Det ska bli fint väder i helgen, så det kommer nog att bli jättebra, säger Ola Magnusson.

Fler hoppas snart kunna öppna

I Svartbäcksmåla i Nybro kommun är lilla barnbacken öppen. De skriver också på sin hemsida att de håller på med snötillverkning och snart hoppas kunna öppna även den stora backen.  

Skidbacken i Hanaslöv är än så länge stängt, enligt uppgifter från deras hemsida. De skriver också att de jobbar för fullt varje dag med att förbereda inför öppning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.