Hör föreståndaren för forskningsstationen Juha Rankinen berätta mer i klippet. Foto: SVT

Nu ska forskare gå till botten med Bolmens bruna vatten

Uppdaterad
Publicerad

Sedan sommaren 2018 har vattnet i sjön Bolmen blivit allt brunare. Nu försöker forskare genom olika modeller simulera hur vattnet kan komma att se ut i framtiden.

På en plattform mitt ute på sjön Bolmen har forskarna placerat stora behållare med sjövatten. I behållarna tillsätts olika ämnen från markerna runt sjön för att studera hur vattnets färg och kvalitet förändras.

Klimatförändringar

Juha Rankinen är föreståndare för forskningsstationen som ligger förankrad i Tiraholm, på den halländska sidan av sjön Bolmen. Det är sex olika forskare, limnologoer och doktorander från högskolan i Halmstad, Lunds universitet och SLU i Uppsala som jobbar med att studera ekosystemet i sjön.

– Vi skapar 20 stycken ”mini” Bolmen där vi kan utsätta dem för delar av det vi tror klimatförändringarna kommer att göra, säger Juha Rankinen.

Provtagningen på forskningsstationen kommer att pågå under fem veckor. Sommarens försök vid plattformen med provtagningar, analyser och att sammanställa resultaten görs till en kostnad av omkring 300 000 kronor.

Vattentäckt för många människor

Sjön Bolmen som delas itu av tre olika län, Halland, Kronoberg och Jönköping, är en viktig dricksvattenkälla för en stor del av Skåne. I dag försörjer sjön 600 000 människor med dricksvatten. Men det allt brunare vattnet kan komma att ställa till problem i framtiden om försämringen fortsätter.

– Vi måste ju plocka bort det här bruna. Dels tar filtreringsprocessen i vattenverket mycket längre tid och så måste vi använda mer av kemikalier för att plocka bort allt det bruna i vattnet, säger Juha Rankinen.

Finns lösningar

Enligt forskarna så kan våtmarker runt sjön som samlar upp näringen och hindrar det för att rinna ut i sjön vara en bra lösning för att minska belastningen på vattnet och brunifieringen kan då komma att minska.

– I dag har vi dikat ur många av de forna våtmarkerna runt sjön för att kunna odla skog, det finns undersökningar som pekar på att den här typen av verksamhet har ökat brunfärgen i vattnet, säger Juha Rankinen.

Om forskningsstationen i Tiraholm

Inriktningen för forskningen är i första hand miljöövervakning, fiske- och fiskevård, projekt för vattenvård och effekter av klimatförändringar på sjöekosystem.

Stationen ingår i ett nationellt nätverk av fältstationer, SITES, och är öppen för alla universitet och högskolor som vill forska på Bolmen. Pedagogiska projekt som Tänk HO! ingår även i stationens uppdrag.

Sydvatten är huvudman för anläggningen, medan Sweden Water Research ansvarar för vetenskaplig planering, verksamhet och ansökningar.

Sweden Water Research bedriver sedan 2014 egen forskning om tillståndet i de tre sjöar som är råvattentäkter för västra Skånes vattenförsörjning, det vill säga Vombsjön, Ringsjön och Bolmen.

Av dessa sjöar är Bolmen överlägset viktigast då vattendomen ger möjlighet att ta ut upp till 6000 l/s.

Bolmen är också sedan 2016 utpekad av länsstyrelsen i Skåne län som en regionalt viktig vattenresurs med hög utvecklingspotential.

Allmänheten är välkomna att besöka stationen.

Källa: Sydvatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.