Foto: TT

Tama rävar i Ljungby får leva

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har miljöförvaltningen på Ljungby kommun haft ett avstämningsmöte med kommuns skyddsjägare angående de tama rävarna, men något beslut av avskjutning togs inte. Istället ska rävarna nu kartläggas.

– Vi har ännu inte tagit något beslut om avskjutning och planerar inte det i dagsläget, säger Anna E Andersson, miljöchef Ljungby kommun. 

Människor blir rädda 

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om problemet med tama rävar inne i samhället i Ljungby. De tama rävarna har gjort människor rädda för att de upplevt det obehagligt när rävarna är närgångna. 

Kommunen har tidigare gått ut och uppmanat invånarna att sluta mata rävarna, så att de söker sig från samhället. 

Nu ska rävarna kartläggas 

Det är oklart hur många rävar som finns i samhället, men på mötet i veckan beslutades att de ska försöka kartlägga hur många individer som rör sig i samhället. Förfarande kommer det in mycket information om rävarna från allmänheten. 

– Vi följer vad som händer och beslut om avskjutning kan ske med ganska kort varsel. Samtidigt är våran förhoppning att allmänheten ska tänka på att inte mata eller leka med rävarna, så att de blir ännu mer tama och orädda för människor, säger Anna E Andersson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ljungby

Mer i ämnet