Karin Strinnholm Lagergren – docent i musikvetenskap vid Linnéuniversitetet – och Mattias Boström från Smålands musikarkiv har jobbat mycket tillsammans. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

800 år gamla texter om helgonet S:t Sigfrid blir musik

Publicerad

I Växjö ska nu legenden om S:t Sigfrid bli musik. Det är texter från 1200-talet som nu har bearbetats och gjorts en konsertversion av. Musiken är den äldsta bevarade musik som tillkommit i Sverige. Premiär är den 15 februari i Växjö domkyrka.

Det var för att ära Smålands apostel S:t Sigfrid som ett antal sånger en gång skrevs i Växjö. Sångerna tillhör den äldsta samlingen av musik som gjorts i Sverige.

Mathias Boström från Smålands musikarkiv och Karin Strinnholm Lagergren från Linnéuniversitetet har jobbat med att få till stånd en sådan här samling av musilk. Karin Strinnholm Lagergren – docent i musikvetenskap från Linnéuniversitetet – kommer att framträda under lördagens konsert.

”Nu är det skarpt läge”

– Det är jättespännande, det är som en lång väg att gå. Vi har jobbat med detta i ett par år nu. Vi har jobbat med inspelningen av skivan och planerat för konserten som är nu på lördag. Nu är det skarpt läge och det känns jättespännande säger Karin.

Pengarna till verksamheten kommer till stor del från Smålands Musikarkiv men också från ett antal företagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.