Foto: Janerik Henriksson/TT

Nu ska tandläkarskräcken bort

Publicerad

En ny metod i Jönköping ska hjälpa dem som har tandläkarskräck att våga gå till tandläkaren.

Forskning visar att mellan 40 och 50 procent av alla vuxna känner ett obehag eller en rädsla över att gå till tandläkaren. Dessa personer vill Carl-Otto Brahm, som är övertandläkare i Jönköping, nå fram till genom en ny metod.

– Vi hoppas på att kunna skapa bättre omhändertagande av patienter och bättre arbetsmiljö för dem som arbetar inom tandvården, säger Carl-Otto Brahm.

Bättre folkhälsa

Metoden för att bota rädslan går ut på att behandlingen anpassas efter patientens erfarenheter, förväntningar och önskemål om tandvård. Detta för att få patienterna att slappna av och släppa sin rädsla. Metoden ska också fungera förebyggande för dem som ännu inte har någon tandläkarskräck.

Tanken är att kommunikationen mellan tandvårdspersonalen och patienter blir bättre och i slutändan ska projektet kunna leda till förbättrad folkhälsa.

– Det här är någonting som vi ska pröva, så vi har inga resultat än, säger Carl-Otto Brahm.

Åtta kliniker deltar

Projektet startar våren 2014 och åtta kliniker i Jönköpings län har blivit tillfrågade om att delta. Genomförandet består av två delar, i den första tas patienterna omhand som vanligt och i den andra arbetar man efter den nya metoden.

Efter att projektet har utvärderats är förhoppningen att man ska kunna börja utbilda tandläkare i metoden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.