Foto: SVT

Bostadsområde storsatsar på solceller

Uppdaterad
Publicerad

Ändrade skatteregler har ökat intresset för att installera solceller. I Växjö är en bostadsrättsförening på Gamla Norrvägen först i kommunen med att satsa på solceller i en äldre fastighet.

För bostadsrättsföreningen på Gamla Norrvägen är det solen som gäller när det handlar om att producera el. Till en kostnad av 800 000 kronor bygger föreningen nu en 250 kvadratmeter stor anläggning med solceller på ett av husens tak.

Den som har tagit initiativet till projektet är Anders Lundgren som själv bor i området med sin familj.

– Taket ligger väldigt fint här med sol och ingen skugga, det är en stor yta som inte utnyttjats, säger Anders Lundgren.

Stor investering

Solcellsanläggningen beräknas producera 50 000 kilowattimmar el varje år. Elen kommer att användas i föreningens gemensamma lokaler som exempelvis tvättstugor och andra utrymmen.

Men vissa månader på året blir det nästan ingen solcellsel alls.

– Vi kommer att få köpa el under den mörka årstiden, men sedan kommer vi att kunna sälja el när det blir ljust, säger Anders Lundgren.

Statligt bidrag

Föreningen har fått ett statligt bidrag på 30 procent av arbetskostnaderna. Med nuvarande elpriser räknar man med att anläggningen har kommit ikapp kostnaderna efter tolv år.

Elen från solcellerna planeras släppas på nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.