Foto: Mikael Fritzon/TT

Nu sätts skogen i brand – dags för naturvårdsbränning

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen är det dags för årets första naturvårdsbränning i Kalmar län. Ett mindre område i naturreservatet Allgunnen ska brännas för att ge djur och natur bättre förutsättningar.

En del insekter, växter och svampar har sedan urminnes tider varit beroende av bränd skog för att överleva. Därför genomför Länsstyrelsen i kontakt med räddningstjänsten kontrollerade naturvårdsbränningar för att hjälpa sällsynta arter, och under tisdagen tillåts årets första naturvårdsbränning i Kalmar län.

Bränningar startade även i Kronoberg

Området som ska brännas i Allgunnen i Högsby kommun är 0,7 hektar stort. Under måndagen brändes ett cirka 36 hektar stort område i Storasjö naturreservat i Uppvidinge kommun, i syfte att minska mängden gran och öka mängden död ved och arealen lövskog.

Länsstyrelserna i Kalmar och Kronobergs län ingår i projektet Life Taiga, där totalt cirka 2 000 hektar skog ska brännas mellan 2015 och 2019.

Allmänheten uppmanas till försiktighet

Naturvårdsbränningarna bevakas tills det varit tre rökfria dagar. Länsstyrelserna uppmanar allmänheten som besöker områden som bränts att vara försiktig, eftersom trädrötter och stammar som brunnit av kan falla ljudlöst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.