Omkring 400 i Kalmar och Kronoberg ska vaccineras innan nyår Foto: TT/Claudio Bresciani

Nu startar vaccinationer mot covid-19 i Kalmar län

Publicerad

På måndagen startar vaccinationerna mot covid-19 även i Kalmar län. Både Region Kalmar och Region Kronoberg kommer att vaccinera drygt 200 personer var innan nyår. Och behovet är stort av sjuksköterskor som kan rycka in och hjälpa till.

På söndagen var 95-årige Agne Johansson först ut i Kronoberg att få vaccinet mot covid-19. På måndagen är planen att även påbörja vaccinationen i Kalmar län, i pilotkommunerna Mörbylånga och Västervik.

– Vi börjar med personer som bor på särskilda boenden för äldre, särskilda boenden för de som har stöd enligt LSS, har personlig assistans eller har hemtjänst. Det är enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och kommunerna är nyckelpersoner i vaccinationerna mot den här gruppen, säger Marie Ragnarsson, vaccinationssamordnaren på Region Kalmar.

Komma igång i hela länet

I takt med att vaccintillgången ökar kommer fler särskilda boenden och kommuner att inkluderas. Planering pågår inför var och hur den fortsatta vaccineringen av prioriterade grupper kommer att ske. Förhoppningen är att vaccinationer ska kunna komma igång i hela länet redan i början av januari, under förutsättning att vaccin och material levereras enligt plan.

Söker fler sjuksköterskor

Behovet av sjuksköterskor som kan ge vaccinet väntas bli stort, och i Kronoberg har regionen redan uppmanat utbildade, pensionerade sjuksköterskor att anmäla intresse för att hjälpa till under vaccinationen. 

Vaccinet kommer ges i två doser med ett intervall på några veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.