Christer Holmgren är trafikdirektör på KLT och berättar hur den nya appen fungerar. Foto: Ida Svensson/SVT

Ny reseapp ska visa om det är trångt på bussen

Publicerad

Kalmar länstrafik har tagit fram en helt ny app. Förutom att det blir smidigare att betala sin resa visar den hur beläggningen ser ut på bussarna: om den är låg, medel eller hög.

Sedan en tid tillbaka är framdörren stängd på bussarna som kör för KLT. Resenärerna måste kliva ombord i mittendelen av bussen och se till att de har en giltig biljett innan de stiger på.

Men med den nya appen kan resenärerna hoppa på en buss och betala sin resa först när de har klivit av.

– När du går på bussen klickar du på starta resan och när du gått av och trycker du på avsluta resan, säger Christer Holmgren som är trafikdirektör på KLT.

Påminnelser med pushnotis

Appen räknar ut hur mycket resan kostar och det går att betala på olika sätt.

Men vad händer om man glömmer att avsluta resan?

– Då får du en pushnotis som undrar om du inte har har avslutat din resa. Eftersom du inte rest vidare behöver du inte betala extra om du glömmer.

Hur kan ni vara säkra på alla resenärer betalar sin resa?

– Det kommer en pushnotis om det också.

Wi-fi känner av mobilanslutningar

I appen går det även att se hur hög beläggningen är på bussen innan resenären kliver ombord. Den räknar hur många som är anslutna till bussens wifi-nät.

– Men det går inte att mäta exakt hur många som är ombord på bussen. Personer utan telefon registreras inte, säger

KLT håller på att fasa ut systemet med reskassa, en förberedelse inför hösten. Då kommer KLT införa ett nytt biljettsystem tillsammans med Länstrafiken Kronoberg, Jönköpings länstrafik och Hallandstrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.