Zebrorna Zwally och Zwassy kalasar bland lingonriset i Ingelstad. Frampå vårkanten är de till allmän beskådan. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Zebror i lingonriset – ny djurpark väntas i Ingelstad

Publicerad

Framåt våren öppnar Smålands senaste djurpark. Den kommer att innehålla flera exotiska, vilda djur. SVT Nyheter Småland fick göra ett tidigt besök hos zebror och alpackor.

Bland lingonris, sly och svartvita björkstammar spatserar två lika svartvita zebror. Det är de två unga stäppzebrorna Zwassy och Swally som flyttar från sitt tidigare hem i Frankrike till Småland och Ingelstadgymnasiets hägn strax söder om Växjö. 

– De kommer från en djurpark i Frankrike, och det är ett led i det samarbete vi har med andra djurparker, säger Thomas Himmel som är djurparkszoolog på Ingelstadgymnasiet. 

Tanken med att ha exotiska djur på skolan är att höja kvaliteten på utbildningen. Många av de som läser djurvård vill jobba på en djurpark. 

– Det är en viktig del av vår utveckling av skolan som utbildningsplats, både för gymnasieungdomarna, men också för vuxenutbildning, säger Katrin Bladh, rektor på Ingelstadgymnasiet.

Fler djur kommer

Än så länge finns det zebror, alpackor och vallaby-kängurur på Ingelstadgymnasiet. Fler djur ska tillkomma. Och eleverna tycker att det är jättebra att det har kommit in vilda djur till skolan. 

– Det förbereder oss om man vill jobba i djurpark, säger Tove Hamsås som läser till djurvårdare. 

Än så länge är det bara elever och personal som får träffa de nya djuren, men till våren slår portarna upp och allmänheten kan besöka den nya djurparken. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.