Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ensam på världshaven. I klippet ovan berättar Sven Yrvind bland annat vad han tänker om filmnamnet ”Havsfilosofen”. Foto: Ur dokumentären Havsfilosofen

Ensamseglaren Sven Yrvind i Västervik siktar mot Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Sven Yrvind, som snart fyller 84 år, har blivit en världskändis genom sina ensamseglingar över världshaven. Nyligen släpptes dokumentärfilmen Havsfilosofen, som går att se på Viaplay. Under fem år har regissören Andreas Eidhagen följt honom.

– Jag har kunnat bygga upp en relation med honom och göra ett djupare porträtt. Sedan har det varit väldigt kämpigt emellanåt. Sven Yrvind är en väldigt speciell man som är omöjlig att styra, vilket ofta är bra i en dokumentär men det har också varit en utmaning, berättar regissören Andras Eidhagen om inspelningen av filmen.

Borde vi leva mer som Yrvind?

Filmen Havsfilosofen handlar inte bara om segling utan också om hur vi ska leva våra liv. Sven Yrvind tycker att de flesta av oss har fastnat i ekorrhjulet där vi går till kontoret 40 timmar i veckan för att tjäna pengar för att konsumera mer. Själv har han aldrig haft ett jobb.

– Många människor, framför allt fram till 80-talet, har dömt ut honom som en galning. Men jag tycker att det finns lärdomar att ta av honom. Jag tror att alla skulle må bra av att leva tio procent mer som Yrvind, säger Andras Eidhagen.

Bygger en ny båt

En del av dokumentären utspelar sig i Yrvinds verkstad i Västervik och det är också där SVT Nyheter Småland träffar honom. Där håller han på att konstruera ännu en båt som han hoppas ska bli klar nästa år. Då ska han göra ett tredje försök att segla till Nya Zeeland. Två gånger tidigare, 2018 och 2019, har han avbrutit resan.

Tror du att du kommer fram till Nya Zeeland den här gången?

– Ja, det tror jag. Gör jag det inte den här gången, så tar vi det nästa gång.

Dokumentären visas i flera länder

Filmen är delvis inspelad på engelska och förutom i Sverige går den också att se i Norge Danmark, Finland, Island, Nederländerna, Polen, Estland, Lettland och Litauen. Till sommaren kommer filmen också att gå att se i Storbritannien, USA och Kanada.

Sven Yrvind har också börjat spela in filmklipp själv som han dagligen lägger ut på Youtube och där har han följare från hela världen.

KLIPP: Från arkivet: Ensamseglaren Sven Yrvind genom tiderna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se bilder på Sven Yrvind från 1972, 1985, 1998 och 2010. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet