Genrebild. Foto: TT

Ny ”falsk polis” stal från 97-åring i Markaryd

Uppdaterad
Publicerad

I lördags bestals en 97-årig kvinna i sitt hem i Markaryd, sedan hon blivit uppringd av någon som utgett sig för att vara polis. Händelsen inträffade kort efter att en annan ”falsk polis” anhållits i Helsingborg.

Förövarna ska ha ringt till kvinnan innan och påstått sig vara poliser. Därefter har två personer kommit till kvinnans bostad i Markaryd och bett att få kvinnans betalkort och kontanter.

När kvinnan inte gav dem pengarna gick de istället in och efter att personerna lämnat platsen saknades ett smyckesskrin. Brottet rubriceras som grov stöld.

Misstänkt för flera rån anhölls i fredags

Händelsen är en i raden av många liknande åldringsbrott. I fredags anhölls en man hemmahörande i Helsingborg för flera åldringsrån i Skåne de senaste månaderna där han just påstått sig vara polis. Polisen utreder om mannen även ligger bakom ett antal liknande fall i Småland.

Stölden hos den 97-åriga kvinnan i Markaryd inträffade dock under lördagen, vilket indikerar att fler stöldligor använder samma tillvägagångssätt.

– Ja eftersom det skett under den tiden som han suttit inburad. Vi har haft flera liknande fall under jul och nyårshelgerna, säger Calle Persson, pressinformatör på polisen region syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.