Han byggde ny bärbar båtmodell – med inspiration från 1000-talet

Uppdaterad
Publicerad

Ett forskningsprojekt på LNU ska ta fram en bärbar båt som ska väga kring 35 kg.

– Idén och inspirationen kring båten tar oss 1000 år tillbaka, säger forskaren Per Lindström.

Båten har bland annat använts av tjuvjägare för att fly undan polisen.

Per Lindström forskar på ny teknik kring båtar och tanken är att hans projekt ska bidra till att svensk tillverkningsindustri ska öka. Och just den här bärbara båten som kallas för ”Håp” ska vara ett bra exempel.

– Vi vill att små och medelstora företag ska kunna använda den absolut senaste tekniken. Och den här Håpen har vi byggt med den senaste tekniken. Vi har designat den med datorer, vi har beräknat den med datorer och vi har maskinerna till att skära ut materialet med datorer, säger Per Lindström.

Båttypen tillverkades och användes i svenska Lappland, något som finns beskrivet för första gången i ett engelskt dokument från år 870. Senast båttypen användes i Sverige var runt 1960.  

”Sysslade med tjuvfiske och tjuvjakt”. Hör forskaren Per Lindström berätta mer i klippet ovan.

Bärbar och lätt att använda i forsar

Johan Wirséns är prototypsnickare och jobbar i projektet till Linnéuniversitetet. Han har sin verkstad på Öland och har många års erfarenhet av att bygga båtar.  

– Det är ett spännande och utmanade projekt. Båten ska vara bärbar och den ska vara lätt att använda i fors. Men det är inte ”high-tech” för mig. Jag har byggt båtar hela tiden, säger Johan Wirsén.

Användbar till jakt och fiske

Per Lindström säger att det främst kommer vara privatpersoner som kan använda Håpen till jakt och fiske, eftersom att den är så enkel att ta med var som helst. Tanken är att båten ska väga kring 30-40 kilo.   

Projektet kommer vara klart i början av 2022 och Håpen kommer att ställas ut på Ájtte i Jokkmokk i februari 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.