Foto: Hasse Dahlgren/Azote

Ny karttjänst visar framtida havsnivåer

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har nyligen lanserat en ny typ av karttjänst som visar framtida medelvattenstånd i Sverige. Kalmar tätort, Skåne län och kustlinjen i Blekinge län hör till de områden som havshöjningen är mest påtaglig.

De data som samlats in för att möjliggöra SMHI:s karttjänst gällande framtidens havsnivåer kommer främst från Lantmäteriet samt FN:s klimatpanelsberäkningar.

Detaljerad översikt

I den rikstäckande högupplösta kartan kan användaren zooma in vid ett specifikt område för att se hur medelvattenståndet ser ut år 2050 och år 2100 beroende på tre olika framtidsscenarion gällande växthuseffekten.

– Kartan kan visa ett spann från det lägsta till de högsta vattennivåerna baserat på vetenskapliga studier gällande klimatpåverkan samt eventuella temperaturhöjningar i framtiden, säger Signild Nerheim som är oceanograf vid SMHI.

Olika förutsättningar

Enligt SGU – Sveriges geologiska undersökning, var stora delar av Sverige nedtryckt under istidens havsyta. När isen smälte minskade trycket på jordskorpan och landet började höjas, en process som fortfarande pågår än idag.

Landhöjningen ser olika ut beroende på i vilka delar av landet man befinner sig. Till exempel i norra delen av Sverige är landhöjningen något högre jämfört med den södra delen av landet där Skåne och Blekinge ligger allra värst till gällande översvämningar.

– Det finns nästan ingen landhöjning i områden som till exempel Kalmar tätort, Öland samt kusten vid Blekinge. Så vid de områdena kan det röra sig om 30-80 centimeters höjning av havsnivån i framtiden vilket innebär att delar av landområden som är drabbade av erosion, typ sandstränder, helt kan försvinna, säger Signild Nerheim.

Mer kunskap om läget

Nu hoppas SMHI att karttjänsten ska väcka frågor samt intresse hos bland annat fastighetsägare, länsstyrelser och kommuner för att genomföra en översikt av framtidens förhöjda havsnivåer.

– Många fastighetsägare känner inte till är att de själva har ett stort ansvar för att förhindra havshöjningar genom att till exempel helt bygga om fastigheten, säger Signild Nerheim.

Vad tror du det blir för effekt av den här karttjänsten?

– Några kommer nog bli uppskrämda och inse att det faktiskt sker en höjning av havsnivån på grund av klimatpåverkan. Men många kommuner är medvetna och har jobbat med frågorna i över tio år, så den här tjänsten kommer snarare bekräfta det som kan komma att ske, säger Signild Nerheim.

SMHI kommer till hösten att komplettera tjänsten ytterligare med att visa hur vattennivån kan påverkas längs kusterna vid de allra värsta stormarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.