Foto: SVT/TT

Nu ska alla tobaksförsäljare granskas av kommunen

Publicerad

Den nya lagen om rökförbud på allmänna platser innebär även strängare regler vad gäller försäljning av tobak. Från och med den första juli räcker det inte längre med att bara anmäla sin tobaksförsäljning.

Det har tidigare räckt med att bara anmäla sin försäljning av tobak och börja sälja så fort blanketten är ivägskickad. Men så är det inte länge till. Snart måste tobaksförsäljare ansöka om tillstånd hos kommunen och bli lämplighetsprövade. Ekonomisk skötsamhet och eventuell tidigare brottslig belastning granskas.  

– Syftet med lagen är att minska tobakens skadeverkningar och att minska normaliseringen av rökning. Man vill också försvåra för ekonomisk brottslighet, för man räknar med att mellan fem och tio procent av alla tobaksvaror på marknaden kommer från illegala verksamheter, säger Henrik Ohlin, Växjö kommuns miljö- och hälsoinspektör. 

Försäljare som tidigare anmält sin tobaksförsäljning till kommunen måste också skicka in en tillståndsansökan senast i höst. 

Rökförbud på allmänna platser   

Men den stora begränsningen av tobak görs genom rökförbudet på allmänna platser. Två exempel på fler rökfria platser är uteserveringar och entréer till butiker där askkopparna kommer att tas bort.   

– Förbudet omfattar även flera olika produkter. Tidigare har det i princip bara varit cigaretter, cigariller och cigarrer. Nu blir det även e-cigaretter, vattenpipor och andra rökvaror som inte innehåller tobak, säger Henrik Ohlin.

Den som äger eller disponerar området eller lokalen ansvarar för att upprätthålla rökförbudet. Efterföljs inte lagen kan rökare i värsta fall bli avvisade från området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.