Jägaren Ivar Svensson har fått många propåer om en ny massjakt Foto: Clary Kroon – Christer Neideman/Sländan

Ny massjakt på vildsvin utanför Västervik

Publicerad

För fem år sedan anordnades det massjakt av vildsvin på Norrlandet utanför Västervik. De var då bland de första i landet att testa metoden, som sedan har metoden spridit sig.

Omkring 100 jägare och 40 hundar deltog i storjakten 2012. Jakten fick då viss kritik eftersom de bara lyckades skjuta 11 svin den första dagen. Men jägaren Ivar Svensson tycker att jakten var lyckad sammantaget.

– Den hösten sköt vi 60 grisar, men inte på en dag. Storjakten har haft effekter under flera år. Det är först de två senast åren som vildsvinen har ökat mycket, så nu måste vi göra något åt det igen, säger Ivar Svensson som var initiativtagare till storjakten för fem år sedan.

Vi träffas på Norrlandet utan för Västervik. I naturreservatet Segersgärde har vildsvinen gått hårt åt  blomsterängarna.

– Vildsvinen har bökat upp här när de letade efter ekollon. I det här reservatet finns väldigt mycket fina vårblommor som folk åker och tittar på. Vi människor får inte plocka blommorna, men vildsvinen ber inte om lov innan de bökar sönder allt, säger Ivar Svensson.

Ekollonår göder stammen

Enligt Ivar Svensson har den goda tillgången på ekollon under de två senaste vintrarna gjort att vildsvinsstammen har växt sig stark igen. Och nu börjar Ivar Svensson planera för en storjakt igen.

– Många markägare har varit på mig och sagt att du måste ordna en storjakt igen och det tror jag absolut att vi måste göra nu i höst.

TV: Se hela inslaget

Ivar Svensson menar att storjakt är det enda sättet att komma åt vildsvinen på och att den fungerar effektivt om den är väl organiserad och alla är med

– Om vi ska lyckas så måste vi samverka. Det tror jag är enda sättet om vi ska kunna minska skadorna på spannmål och vall.

Sedan storjakten testades utanför Västervik för fem år sedan har metoden spridit sig.

– Det blir fler och fler som provar. Jag hördes senast att de skulle börja med storjakt av vildsvin i Halland, så det har spridit sig, säger Ivar Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer