Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Urin och ättika spelar en viktig roll i metoden som tagits fram av forskare på LNU för att återvinna litiumjonbatterier. Se hur i klippet ovan. Foto: Ludwig Fleetwood/SVT

Ny metod framforskad på Lnu – ska återvinna litiumjonbatterier med urin och ättika

Uppdaterad
Publicerad

Nu har forskare vid Linnéuniversitetet i Kalmar hittat ett nytt sätt att återvinna den eftertraktade metallen kobolt från litiumjonbatterier. Batterierna läggs i en vätska med ämnen ur urin och ättika.

Tidigare metoder för att återvinna metallen kobolt ur litumjonbatterier har krävt väldigt höga temperaturer, vilket slukat stora mängder energi. Sedan 2013 har forskaren Subramanian Suriyanarayanan tillsammans med professor Ian Nicholls vid Linnéuniversitetet i Kalmar försökt hitta ett mer miljövänlig sätt.

Och nu anser man sig ha lyckats.

– För några år sedan utvecklade vi en ny klass av vätskor på vårt labb. Dessa vätskor består av två komponenter, ett derivat av urinämnen och den andra ett derivat av ättiksyra, säger professor Ian Nicholls.

Från 1400 till 180 grader

Med hjälp av ämnen i urin och ättika kan man få ner temperaturen i processen, från långt över 1000 grader till det mera energieffektiva 180 grader. Lägre temperaturer slukar mindre energi och ger ett mindre miljöavtryck. 

– För utvinning måste metallen stanna i vätskan i 48 timmar, för att få ut 97 procent avkastning, säger kemiforskaren Subramanian Suriyanarayanan. 

Kobolt, som är en eftertraktad metall, används i allt från mobiltelefoner till elbilar. En effektiviserad återvinningsmetod behövs för att i framtiden fortsätta producera produkter som innehåller kobolt. 

– Kobolt är en begränsad resurs och samhällets behov av den ökar bara. Återvinning av kobolt är en nödvändighet, säger professor Ian Nicholls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.