Ny rapport – torsk och säl försvinner från Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten har fått den svåra uppgiften att sia om framtiden för Östersjön. Baserat på data som finns insamlad har flera olika scenarion tagits fram som visar att både djur och växter kommer att reduceras kraftigt i stora delar av Östersjön.

Myndigheten har tittat på hur klimatet i Östersjön kommer att förändras de närmaste 80 åren. Rapporten konstaterar att det med hög säkerhet kommer att äga rum stora förändringar i Östersjön, bland annat på grund av reducerad salthalt beroende på mer regn och och ökande flöden i sötvattendrag.

Dessutom väntas Östersjön bli varmare på grund av ändrade vädersystem och havsströmmar.

Torsken försvinner helt

En art som enligt rapporten helt kan komma att försvinna är torsken. Orsaken är den minskande salthalten som gör att torskens ägg inte kan befruktas. Till och med i det bästa scenariot som plockats fram av myndigheten så är lekplatserna för torsken mycket små.

En annan art som pressas tillbaka kraftigt är vikarsälen. Sälen är beroende av havsisar för att kunna föröka sig, och när vattnet i Östersjön blir varmare kommer sälbeståndet att tryckas uppåt. I ett scenario kommer sälbeståndet att pressas upp i nordligaste Bottenviken, men myndigheten skriver i sin rapport att även Bottenviken troligen kommer att bli isfri under flera år, och sälen riskerar då att försvinna helt.

Sammanfattningsvis konstaterar rapporter att arter som är beroende av salt vatten kommer att pressas söderut, medan arter som behöver kallare vatten pressas norrut.

Vill skapa klimatrefugier

För att rädda så stor del av Östersjöns ekosystem som möjligt presenterar rapporten förslag på ett antal så kallade klimatrefugier. Klimatrefugier är områden där effekten av klimatpåverkan bedöms som liten jämfört med omkringliggande områden.

Sådana områden skulle därför kunna bidra till att bevara arter som annars riskera att försvinna helt.

Om rapporten

Arterna som man tittat på är Vikarsäl, torsk, sill, skorv, ålgräs, fucus (olika tångarter) och blåmussla.

Faktorerna som valts ut för att bedöma klimatförändringarna är förändringarna i salthalt, förändringar i havstemperaturen och förändringar i havsisens utbredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.