Foto: Richard Söderberg/SVT

Ny rondellkonst väcker starka reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår arbetet med att uppföra tre olika konstverk vid Haganäsledens nya rondeller i Älmhult. Det första har redan väckt reaktioner.

Konstprojektet kallas ”Världens hem” och är ett samarbete mellan bland annat konstnären David Svensson och Älmhults kommun. Genom konstverket vill kommunen bygga en berättelse om vår samtid och hur välden tar plats i Älmhult. Totalt kostar projektet 1,5 miljoner kronor och är en del av budgeten för det nya vägbygget.

– Vi vill gestalta en öppen och välkomnande atmosfär, säger Helen Carlsson, kulturstrateg i Älmhults kommun.

Skyltar på olika språk

Det första konstverket blev klart tidigare i veckan och består av skyltar skriva på olika språk, bland annat ryska thailändska och arabiska. På bara några dagar har det väckt reaktioner i sociala medier.

”Usch! Så fult! Att lägga våra skattepengar på skyltar som ingen begriper och som förmodligen är en trafikfara”, skriver en person.

”Jag tycker den är ganska kul och konst får ju gärna vara rolig. Vacker utger den såklart  sig inte för att vara”, skriver en annan.

Helen Carlsson tycker att det är positivt att konstverket väcker känslor.

– Det visar ju att folk bryr sig mycket om stadsrummet och vår miljö. Hade folk istället ryckt på axlarna hade det varit ett misslyckande. God konst väcker alltid reaktioner, säger Helen Carlsson.

Godkänt av Trafikverket

Trots att konsverket har fått Trafikverkets godkännande så finns det de som tycker att det är förvirrande.

– De skyltarna man ska läsa försvinner ju lite in i konstverket, det är lite förvirrande. Men som Älmhulstbo lär man ju sig och jag kör ju mer på rutin än att kolla på skyltar. Men kommer någon utifrån så kan det nog vara lite svårare, säger Helena Lundholm.

Samtliga tre konstverk kommer att invigas på nationaldagen i juni. Den andra rondellen kommer att prydas med flaggor och bredvid den tredje rondellen kommer neonskyltar inspirerade från Hongkong att uppföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.