Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oscar Bergström, student på Linnéuniversitetet berättar om en ny teknik som man kan övervaka bikupan digitalt. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Ny teknik ska hjälpa biodlare – koll på kupan hemifrån datorn

Uppdaterad
Publicerad

Studenter på Linnéuniversitetet har utvecklat sensorer som kan användas för att övervaka bikupor digitalt. Med hjälp av den nya tekniken ska biodlare kunna övervaka sina kupor hemifrån – framför datorn. 

Via en ny teknik som Linnéstudenterna har utvecklat kan man nu mäta exakt bikupans temperatur, binas vikt och luft via sensorer.

– Med det här produkten kommer vi att hjälpa biodlare och bin att överleva och må bättre och dessutom öka produktionen av honung, säger Oscar Bergström.

Digitala lösningar

Det är flera personer som är inblandade i projektet. För Oscar Bergström har projektet varit en del i examensarbetet.

Nu håller de på att ta fram nya sensorer och en app för att kunna övervaka kupan med en smart telefon.

Sparar på transporter

Fredrik Ahlgren, universitetslektor på Linnéuniversitetet, menar att nya smarta lösningar på miljö- och samhällsproblem är väldigt viktigt just nu, och att det underlättar livet på landsbygden.

– Om man har en bikupa som ligger långt ute i skogen, då sparar man på transporten och du kan ha koll på binas hälsa på ett helt annat sätt då, genom att koppla upp bikupan, säger Fredrik Ahlgren. 

Tekniken kommer att finnas tillgänglig i marknaden inom närmaste åren tror Oscar Bergström.

I videon ovan förklarar de mer om hur det fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.