Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Hagström, vd på ECOMB, säger att Östersjön är målet. Foto: SVT

Här testas nya tekniken i Gamleby – ska pressa ner syre i övergödda sjöar och hav

Publicerad

Ett företag från Stockholm utför nu tester i Dynestadsjön utanför Gamleby i Västerviks kommun. Syftet är att tillföra rent syre till den döda sjöbottnen.

I Dynestadsjön utanför Gamleby pågår nu ett pilotprojekt som ska syresätta den döda sjöbottnen. Det är företaget Ecomb som utför testerna och som sjösatt sin första egna pråm ”Ocean recycle one ” mitt i sjön.

– Det här är en ny teknik som vi håller på att utveckla och som är i sin linda än så länge. Globalt sett är det ett gigantiskt problem vi står inför, säger Ulf Hagström, vd på Ecomb AB.

I dag bekostar företaget projektet på egen hand. Men man vill i framtiden söka sig till kommuner och privata aktörer som behöver hjälp med sina syrefattiga bottnar.

Mikrobubblor

Tekniken går ut på att tillsätta ren syrgas genom ett par slangar med hål i, ner till sjöbotten. Slangarna sänks ner tills att det är lite drygt två meter kvar till botten.

– Hålen är mindre än 50 mikrometer i diameter. Det gör att syret löser sig i vattnet, säger Ulf Hagström.

Östersjön är målet

Tanken är att i framtiden använda samma typ av teknik, fast i större skala. Men alla detaljer kring en storskalig etablering är än så länge vid ritbordet. 

– Det handlar om större flottar eller fartyg med större täckyta. Sen är det klart intressant att titta på förarlösa fartyg, det är helt klart aktuellt. Men det finns massor av varianter på hur man effektivast och billigast ska kunna köra dem här men vi är inte ännu där, säger Ulf Hagström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer