Se i klippet hur det är tänkt att de smarta soptunnorna ska fungera. Foto: Kajsa Oscarson

Soptunnan säger till när den är full – ny teknik ska användas

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av sopkärlen i flerbostadshus är långtifrån fulla när de töms, visar en studie gjord av SSAM. Nu har en ny teknik utvecklats för att effektivisera tömningen- soptunnan ska själv kalla på sopbilen när den är full.

SVT Småland har tidigare berättat om att SSAM, Södra Smålands avfall och miljö, letat efter en behovsanpassad tömning. Nu står det klart att smarta sopkärl kommer bli av – och Växjö är först ut i landet med en större satsning.

Det är företaget Bintel AB som vunnit upphandlingen och tillsammans med SSAM ska de utveckla en lösning där soptunnan indikerar att den är full.

– Det är innovation det handlar om, säger Per Gunnarsson som är IT- och digitaliseringsansvarig på SSAM.

Sensor kallar på sopbilen

Vid årsskiftet ska ett område i Växjö börja med den nya tömningstekniken, och om det det fungerar som tänkt kommer SSAM placera sensorer på insidan av tusentals sopkärl i kommunen.

– Det finns en potential att minska antalet tömningar. Men det är en utmaning i att få ihop helheten som automatiskt kallar på sopbilarna.

Finns det inte en risk att sopbilen behöver åka fram och tillbaka en del?

– Nej, det gäller bara flerfamiljshus som ligger centralt, i nuläget, säger Per Gunnarsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.