Aborre och gädda är två av de arter som finns i Hornsjön på norra Öland. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny vandringsled för fisk planeras på norra Öland

Publicerad

Aborrar och gäddor ska om ett par år kunna vandra mellan Kalmarsund och Hornsjön på norra Öland. Detta är resultatet av den nya vattendom som kräver miljöåtgärder för att att få fortsätta att ta dricksvatten från sjön.

Ytvattnet i Hornsjön har länge använts för att fylla på dricksvattentäkten i Löttorp på norra Öland. 2018 gjorde Borgholm Energi, som ansvarar för dricksvattenförsörjningen i kommunen, en ansökan om ett nytt tillstånd eftersom man ville göra förändringar i vattendomen.

Tidigare vattendom föreskev reglering av vattennivåerna i sjön med en fördämning vid Hornsjöns inlopp. Långa perioder under året skulle då kanalen in till sjön varit torrlagd och fiskarna hade blivit instängda.

Reglerar vattennivån från kusten

Men en förändring i den nya vattendomen är att man istället reglerar sjön från området Ålkistan, nära kusten. Något som också möjliggör fiskvandring mellan havet och Hornsjön.

– Vi vill möjliggöra en vandring för fiskarna under de perioderna där vi har ett utflöde ur Hornsjön och den fördämningsnivå som vi har i vattendomen. Det blir en bättre lösning som också blir mer kostnadseffektiv, säger Markus Wertwein Ros, vd på Borgholm energi.

Ska öka artrikedomen

Förhoppningen är att vandringsleden ska öka artrikedomen och levnadsmiljön för fisk i sjön. Hela projektet uppskattas kosta mellan 1-2 miljoner kronor och ett första spadtag till den nya vandringsleden väntas tas under 2022.

– Vi kommer att utforma fisktrappan i samråd med länsstyrelse, sportfiskeklubbar och fastighetsägarna, säger Markus Wertwein Ros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.