Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Nya arbetstillfällen när Nybro gör miljardsatsning på energi

Uppdaterad
Publicerad

Nybro kommun får del av en miljardsatsning när företaget Nordbex under nästa år börjar bygga ett nytt kraftverk. Flera arbetstillfällen kommer att skapas och målet är att Nybro ska bli landets första koldioxidnegativa kommun.

– Det betyder väldigt mycket för Nybro. Det ger arbetstillfällen, tillväxt och även förhoppningsvis effekter på resten av vårt näringsliv, säger Christina Davidson (C) kommunalråd.

Byggnationen av det nya kraftverket inleds nästa år. Skogsavfall kommer omvandlas till gas som i sin tur driver motorer och producerar el. Koldioxiden samlas ihop och transporteras iväg för att till slut hamna långt ner i en berggrund.

Närhet till skog och bra samarbete

Att valet föll på just Nybro för etableringen av det första koldioxidnegativa kraftverket beror enligt företaget på flera saker.

– Vi ville hålla oss i södra Sverige där bristen på el är stor. Här har vi ett bra läge med närhet till skogen, nära kombiterminal för transport av koldioxid och vi har även haft ett väldigt bra samarbete med kommunen, säger Helen Öström, CFO Nordbex.

Först i landet

Ambitionen är att kraftverket ska göra kommunen koldioxidnegativ till 2030, något man i så fall blir första med i landet.

– Det gynnar så klart Nybro att ha egen el som produceras i kommunen och även att vara med och bidra till minskade koldioxidutsläpp, säger Christina Davidson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.