De smittade fåglarna som påträffades i Oskarshamn och Mörbylånga var av arten skrattmås. Foto: Foto: Janerik Henriksson/TT/Arkiv

Nya bekräftade fall av fågelinfluensa i Mörbylånga och Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen konstaterades två nya fall av fågelinfluensan i Mörbylånga och Oskarshamns kommun. Ytterligare en fågelart måste dock testas om.

Det var under förra veckan man hittade flertalet döda skrattmåsar i både Mörbylånga och i Oskarshamns kommun. Nu visar provtagningarna att fåglarna bar på fågelinfluensan.

– Det rör sig om skrattmåsar i både Oskarshamn och i Mörbylånga. Dessutom en gråsparv i Mörbylånga som vi misstänker bär på sjukdomen, men den måste testas om, säger Ali al Bassan som är länsveterinär på länsstyrelsen i Kalmar.

Trots det bedömer länsstyrelsen läget som stabilt.

– Efter att de här fåglarna hittades har inga ytterligare fåglar påträffats döda, men med det sagt vet man aldrig vad som kan hända nästa vecka.

Samma virus som hittades i Kalmar

För två veckor sedan hittade man 400 döda fåglar kring Kalmar slott som bar på fågelinfluensan H5N1. De provsvar som kom in från Mörbylånga och Oskarshamn visar att det rör sig om samma högpatogena H5N1-virus. Samma virus har under april och maj orsakat hög dödlighet bland måskolonier i Stockholms län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.