Nya elområden – Gräns genom Oskarshamn

Publicerad

Sen första november är Sverige indelat i fyra elområden. En av gränserna går genom Oskarshamns kommun, trots närheten till kärnkraftverket.

Södra Sverige har stor elförbrukning men liten produktion, därför kommer elområdet ibland få ett högre elpris. Tanken är att det i framtiden ska produceras mer el i de områden där det behövs. Trots att det bara är några mil mellan Oskarshamn och
kärnkraftverket Simpevarp så hamnar Oskarshamn i det dyrare elområdet.

Men hur stor skillnaden blir mellan områdena är svår att säga. Priserna sätts på börsen dagligen och varierar hela tiden. De första dagarna har prisskillnaderna varit mellan 0 och 10 öre per kwh.

Aktiv elkonsument tjänar pengar
För den enskilde konsumenten spelar också de nya elområdena roll. Vad elpriset blir beror på i vilken av de fyra områdena man bor. I södra Sverige kostar elen mer än i norr.

– Men inom det egna området kan man spara tusenlappar på att vara en aktiv elkund. På elpriskollen ser man avtal som finns och kan jämföra, säger Mattias Johansson, pressekreterare på energimarknadsinspektionen.

Clary Kroon
Anne Torvinen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer