Det här är den fågel som hittades på Öland och kunde konstateras vara Sveriges första fall av Usutuviruset. Foto: Björn Källström

Nya fågelviruset kan hota Ölands koltrastar

Publicerad

Usutuviruset har funnits i Europa i drygt 20 år. Nu har det första svenska fallet konstaterats på Öland. Viruset har reducerat populationer av koltrastar på kontinenten och nu vill SVA ha hjälp av allmänheten för att se om det rör sig mer än ett enstaka fall. Dessutom kan viruset som sprids av myggor smitta människor.

– Det här är vårt första dokumenterade fall av usutuvirus i Sverige som vi känner till. Det har sakta spridit sig norrut genom Europa de senaste åren. Vi vill följa läget och se om viruset även finns i Sverige. Vi vet inte så mycket i nuläget då det bara är ett fall utan vi ska helt enkelt följa läget och se ifall det bara är ett fall eller enstaka fall lokalt, säger Aleksija Neimane, forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Trastfåglar och ugglor

Däggdjur och tamfåglar kan smittas men det är framförallt trastfåglar och ugglor som är känsliga för att utveckla sjukdomen efter att ha smittats. I Europa har det oftast rört sig om koltrastar och utgången kan vara dödlig för fåglarna.

Usutuviruset kan även smitta människor men enligt Folkhälsomyndigheten är det väldigt sällan människor blir smittade och mycket ovanligt att människor utvecklar symptom. Rapporterade fall världen över ska vara väldigt få enligt SVA.

Feber och utslag

Om människor utvecklar symptom rör det sig om feber och utslag. Det har funnits ett enstaka fall med en person som smittades och utvecklade en hjärninflammation men viruset är bara ett potentiellt hot om man redan har ett nedsatt immunförsvar.

SVA vill nu att allmänheten hjälper till för att kartlägga viruset i Sverige.

– Det här är ett jättebra exempel för allmänheten att hjälpa till med forskning. För att följa det här viruset vill vi jättegärna att allmänheten fortsätter rapportera in döda fåglar till oss, säger Aleksija Neimane.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.