Med hjälp av den nya guldbussen kan Kalmars äldre ta sig till havet. Foto: SVT

Nya guldbussen ger guldkant till äldre – även när man glömt badbyxorna

Uppdaterad
Publicerad

Guldbussen i Kalmar har nyligen börjat rulla efter ett lyckat pilotprojekt. Den nya guldbussen är tillgänglighetsanpassad och ska göra det enklare för omsorgstagare inom äldrevården att komma ut på utflykt.

På måndagen lastades den nya Guldbussen med omsorgtagare i Kalmar kommun för att göra en utflykt med fika och bad i det vackra junivädret. Resan gick över Ölandsbron och styrde sen mot Borgmästarbadet vid Isgärde på sydvästra Öland. 

– Det kan inte bli bättre, jag har aldrig varit på en sådan här utflykt och vädret gör ju sitt, säger Anna-Stina Löfgren.

Foto: Niclas Wimmerberg

Ska sätta guldkant

Anna-Stina Löfgren är en av de fyra vårdtagare som fanns med på resan. Med var också två vårdpersonal och en transportsamordnare.

– Meningen är att vi ska kunna åka på utflykter året om med omsorgstagare inom vården men också med våra besökare från Träffpunkten och från våra dagverksamheter, säger Alexandra Johansson.

Varför har ni döpt den till Guldbussen?

– Det är för att den ska sätta guldkant på tillvaron för den här gruppen.

Kändis utan badbyxor

Den kända ishockeyprofilen från Kalmar – Iffe Lundqvist – fanns också med på resan bland vårdtagarna. Han njöt av det vackra vädret och drack en lättöl och åt en rostbiffmacka, samtidigt som Anna-Stina gick ner mot vattnet. Han säger att han i normala fall är en badare, men inte denna dagen.

– Nej, idag går jag inte i, det blir inget med det, jag har dessutom glömt badbyxorna, säger Iffe Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.