Foto: TT/Tomas Oneborg

Nya hastighetsbegränsningar genom Småland

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kommer en ny hastighetsbegränsning att börja gälla på E4:an genom Småland. Trafikverkets arbete med att anpassa hastighetsgränserna innebär både höjd och sänkt hastighet.

På E4 genom nästan hela Småland, mellan Strömsnäsbruk i Markaryds kommun och Trafikplats Torsvik söder om Jönköping kommer hastigheten att höjas från 110 till 120 km/tim. 

Beslutet innebär också en sänkning på E4 förbi Jönköping. Från 110 till 100 km/tim mellan Trafikplats Torsvik och Trafikplats Råslätt, och även en sänkning från 90 till 80 km/tim mellan Trafikplats Råslätt och Trafikplats Huskvarna södra. 

Fler hastighetsanpassningar väntar 

Sedan 2014 har Trafikverket arbetat med att anpassa hastigheterna på statliga vägar efter vägens säkerhetsstandard. Fram till år 2025 kommer cirka 425 mil statlig väg att skyltas om till en lägre hastighetsgräns.

Under samma period kommer cirka 120 mil väg få höjd hastighetsgräns eftersom vägar byggs om och får en höjer säkerhetsstandarden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer