Solpanelerna uppe på nya kommunhuset i Växjö har blivit en boplats för fåglar som skitar ner. Foto: SVT

Växjös nya kommunhus fullt av fågelskit – måste saneras

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens personal får flytta in först nästa år, men redan nu har Växjös nya kommunhus blivit en populär boplats för fåglar. Måsar, duvor och kajor har flyttat in på taket, och nu måste taket saneras.

Bygget av Växjös nya kommun- och stationshus pågår fortfarande. Men byggarbetarna är inte ensamma. Taket har blivit en boplats för fåglar som söker skydd, värme och en bra utsiktsplats.

Fräter på solpaneler

Problemet är att fåglarna skitar ner. Taket är fullt av fågelskit som, om det inte tas omhand, riskerar att fräta sönder ytor och solpaneler. Dessutom kan det sprida smitta hos dem som arbetar på bygget.

– Fåglarna trivs på taket och har hittat bra skydd under takets solpaneler där de kan lägga sina ägg året runt, säger Björn Lindbergh, servicechef på Anticimex.

Kostar 200 000 kronor

Kostnaden för att sanera taket kommer landa någonstans runt 200 000 kronor. Sedan måste man fågelsäkra för att problemet inte ska komma tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.