Foto: SVT/Clary Kroon

Inga krav på att läkemedel ska bort från vattnet – än

Publicerad

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att Västerviks kommun behöver bygga om Lucerna avloppsreningsverk för att klara nya miljökrav, men de kommer inte att satsa på läkemedelrening i nuläget.

Ombyggnaden av reningsverket på Lucerna kommer bli en stor investering för kommunen och den beräknas kosta 150-200 miljoner kronor, men mycket av läkemedelsrester kommer att fortsätta rinna rakt igenom.

Ruben Öberg, chef för affärsområde vatten på Västervik Miljö & Energi, säger att det är för stor enskild kostnad för att rena läkemedel och att tekniken bör utvecklas. 

– Det kommer inte finnas i den här utbyggnadsetappen av Lucerna, men vi kommer att ta höjd för det i projekteringen så att vi lätt kan anpassa verket ifall vi får sådana krav i framtiden, säger Ruben Öberg,  

Inga krav på att ta bort läkemedelsrester

Det finns ännu inga miljökrav som gäller läkemedelsrester och Sveriges första fullskaliga läkemedelsrening invigdes i Linköping för tre år sedan. I Kalmar har de också gjort ett framångsrikt pilotprojekt som visat att det finns en driftsäker teknik för att rena avloppet från läkemedelsrester, men det är dyrt. Kostnaden för att rena avloppsvattnet i Kalmar skulle kosta omkring 18 miljoner kronor per år. 

Vad skulle få er att börja rena vattnet från läkemedelsrester? 

– Det är ifall vi får sådana villkor. Jag tror att kraven kommer bli hårdare i framtiden, både på reningsverken och på läkemedelsindustrin, säger Ruben Öberg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.