Foto: SVT

Nya regler för vedeldning – det här gäller

Uppdaterad
Publicerad

Boverkets nya regler för utsläpp från vedeldning har skapat oro hos många med vedspis och kamin, men de flesta berörs inte av regeländringen.

Från och med den första juli 2018 skärps reglerna för utsläppen från vedeldning. Syftet är enligt Boverket att gynna både miljö och hälsa.

Utsläppen från vedeldningen beräknas bidra till att cirka 1.000 personer om året dör i förtid, enligt Naturvårdsverket. Genom regeländringen möter de också EU-krav som börjar gälla 2020. 

Det här är vad som gäller:

* Du som redan har till exempel en vedspis eller kamin i byggnaden berörs inte av förändringen.

* Om du vill byta kamin, så gäller de nya reglerna inte ännu. Det finns dock ett förlag som ska börja gälla i framtiden angående byte av kamin.

* De nya kraven gäller när man uppför nya byggnader. De gäller alltså för sådana kaminer och pannor som installeras i samband med att man bygger helt nya hus.

* Om du vill återinstallera en kamin eller en panna i ett äldre hus ska du kontakta din kommun för att få veta vad som gäller i ditt fall.

Boverket arbetar just nu med att ta fram stöd och information till kommunerna om hur de ändrade reglerna ska användas i praktiken. 

Du kan läsa mer om de nya reglerna på Boverkets webbplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.