• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Nybro Energi vill lagra el i batterier – och sälja när den är dyr

Uppdaterad
Publicerad

På Nybro Energi ser man en möjlighet att ta mer betalt för den el man producerar. 

Genom att lagra elen på batteri nattetid när priserna är låga, för att sedan släppa ut den på dagen när priserna normalt är höga. 

Som första energiföretag i regionen vill Nybro Energi bygga en batterianläggning kopplat till kraftvärmeverket i Nybro. 

– Vi ser att här finns en marknad som vi kan jobba på, genom att spara på energin när det är billigt och släppa ut det när det blir höga priser, säger Håkan Dahlgren vd på Nybro Energi.

Tjäna pengar

Tanken är att investera i stora batteriercontainrar där man helt enkelt lagrar den el man producerar på det avfallseldade kraftvärmeverket. Sedan skickar man ut den lagrade elen på nätet när priserna är som högst. 

– Varför släppa ut el när man får 15 öre, när man kan släppa ut den när man får två kronor per kilowattimme istället? säger Håkan Dahlgren. 

Den andra vinsten med att batterilagra el är att man kan åstadkomma ett jämnare flöde på elnätet, mer oberoende av sol och vind. Investeringen för batterianläggningen beräknas ligga på mellan 20 och 50 miljoner kronor. 

– Det kommer att finnas ett behov av att energilagra och att stabilisera nätet, när det blir mer och mer förnybara källor. Kostnaden beror på hur stor lagringskapaciteten blir. Vi gör detta bara om det blir en bra investering, säger Håkan Dahlgren.

Tidigt ute

Någon liknande anläggning finns inte i regionen, så konceptet är ganska oprövat. Nybro Energi har gjort utredningar och pratat med olika leverantörer, och nu har bolagsstyrelsen beslutat att gå vidare med projektet. 

– Vi är tidigt ute med de här frågorna. Och jag tror att man ska vara tidigt ute, om man ska vara med på det här. De första analyserna vi har gjort, visar att detta är en tillräckligt god investering. Som jag ser det, så kommer vi att gå vidare, säger Håkan Dahlgren.

I videon ovan kan du se vad batterilagningen kan innebära för Nybroborna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.