Lars Stigsson, Polhemspristagare 2018 Foto: Sveriges Ingenjörer

Talldiesel ger Nybroingenjör stort teknikpris

Publicerad

Kemiingenjören Lars Stigsson från Nybro får tillsammans med sin kollega kemisten Valeri Naydenov årets Polhemspris för arbetet med att utveckla talldiesel.

Talldiesel framställs från tallolja, som är en restprodukt från pappersmassa från skogsindustrin. Talldieseln blandas sedan med vanlig råolja och säljs som svanenmärkt drivmedel för dieselmotorer.

– Det är med glädje och stolthet som vi tar emot Polhemspriset. Att få en sådan fin utmärkelse för vår tekniska lösning och dess nytta betyder oerhört mycket, säger Lars Stigsson i ett pressmeddelande.

Polhemspriset är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse och delas ut av fackförbundet Sveriges Ingenjörer. Priset instiftades 1876 till minne av den svenske uppfinnaren Christopher Polhem. Pristagarna vinner bland annat 250 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet