Svenskarnas partis demonstration i Jönköping 1 maj 2013. Foto: TT/SVT

Nynazister välkomna i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas parti, med en nynazistisk och nationalistisk ideologi, ställer upp i kommunvalet i Nässjö.

Svenskarnas parti ställer upp med kandidater i kommunvalet i Nässjö och om de vill komma till Brinellgymnasiet inför valet kommer inte skolan att säga nej, skriver Nutidningen.

Enligt gymnasiechefen Ove Tunhav har skolan inte rätt att neka inträde för något politiskt parti.

– I en demokrati har alla registrerade partier rätt att föra fram sitt budskap. Vi behöver inte bjuda in dem, men om någon av dessa tar kontakt med oss och vill vara med i debatten, då kan vi alltså inte utestänga någon, säger Ove Tunhav till Nutidningen, och lutar sig mot Skolverkets rekommendationer.

Svårt att neka

Enligt Skolverkets rekommendationer ska alla politiska partier behandlas lika och det finns få möjligheter för en skola att neka ett parti inträde. Istället kommer skolpersonal att vara närvarande om partiet faktiskt kommer till Brinellgymnasiet.

– Då är det viktigt att skolpersonal finns med och lyssnar, och agerar så fort man märker att talaren går över gränsen och säger något som kan vara kränkande för någon elev eller elevgrupp, säger Ove Tunhav till Nutidningen.

I Jönköpings län har partiet kandidater även i Jönköping och Vaggeryd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer