Nytt äldreboende med 48 platser i Färjestaden

Uppdaterad
Publicerad

Mörbylånga har Kalmar läns näst äldsta befolkning efter Borgholm, och andelen äldre beräknas öka markant de kommande åren. Därför satsar kommunen nu på ett nytt äldreboende.

Det nya boendet kommer att husera 48 boende och byggas intill en hälsocentral och en skola i Färjestaden. Kommunen kommer att ta hjälp av en extern aktör för att ha råd med bygget.

– Vi har valt formen kooperativa hyresrätter, vilket innebär att man upphandlar en partner som tillsammans med kommunen bildar en ekonomisk förening. För de boende blir det ett stort inflytande eftersom de via kommunen och den här partnern alla sitter med i styrelsen, säger Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande.

Mörbylånga

– Vår förhoppning är att det kommer att stå klart inom den här mandatperioden.

I samband med att det nya äldreboendet öppnas finns planer på att lägga ner Villa Victoria i Mörbylånga. Där bor 16 äldre idag. Mathias Karlsson (S), t.f. ordförande i socialnämnden, menar att Villa Victoria har för höga driftskostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet