Nytt cook and chill-kök i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen klubbade kommunfullmäktige i Växjö igenom beslutet att bygga ett nytt kök i kommunen som använder sig av den så kallade cook and chill-metoden.

Köket kommer att leverera mat till äldre som bor hemma och huvudkomponenterna i måltider till äldreboenden.

Cook and chill-metoden har skapat debatt på många håll och anses av många bara vara ett sätt att spara pengar genom sämre mat. Maten levereras inte heller varje dag utan hålls kyld under flera dagar innan den äts.

Men enligt Bertil Olsson (KD), ordförande i omsorgsnämnden, så kommer det att ge bättre näringsvärde i maten och större valfrihet till de äldre. Dessutom behöver de inte äta maten precis när den kommer.

– Vi skulle kunna leverera varm mat också men det finns ingen möjlighet att behålla näringsvärdet om det är varmt, säger Bertil Olsson.

Fler får kyld mat

Cook and chill-metoden används redan i viss utsträckning i kommunen men kommer så småningom att utökas. Först ska köket på Hovslund renoveras men därefter ska fler äldre få kyld mat. Bland annat boende i Lammhult och Rottne som i dag får varm mat levererad av hemtjänsten.

Det är fortfarande oklart var tillagningsköket kommer att ligga men planen är att köket ska börja laga mat i september nästa år.

Marie Askelöf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.